Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Balin (Ragadozó őn )

2009.06.30


Elterjedés, élohely:
Balin (Aspius aspius)
A balin valamennyi nagyobb folyó, illetve állóvizünkben megtalálható (Duna, Tisza, Körösök, Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó). Nyíltvízi ragadozó hal, zsákmányát a felszín közelében ragadja meg. Folyókban kedveli az erosebb áramlású részeket, koruganyok, kogátak a sodrását, illetve duzzasztómuvek oxigéndús alvizét. Tavakban elsosorban a nyíltvizen tartózkodik, innen rabol a nádtisztásokon bandázó kishalakra. Sokszor csapatokban vadászik, egy nagyobb balincsapat bekerítve ront rá a kishalakra.
 

Testfelépítés:
Teste torpedó alakú, áramvonalas. Színe, hátoldalon grafitszürke, oldalán ezüstösen csillogó, hasa fehér. Teste kissé síkos, borét apró pikkelyek fedik. Úszói eroteljesek, nagyok, foleg a farokúszó amely e vízben a gyors haladást teszi lehetové színük palaszürke. A hátúszója nagy elso sugara kemény, ha a balin a felszín közelében úszik gyakran kilátszik a hátúszó hegye a vízbol, mintegy barázdát húzva. Innen lehet tudni, hogy a balin a felszín közelében vadászik. Feje nagy, szájnyílása csúcsba nyíló, mélyen bevágott, alsó ajka kampósan végzodik. Mivel fogai nincsenek áldozatát egyetlen szippantással nyeli el, sot elofordul, hogy a balin az orrával kiüti a vízbol a kishalat, s mikor az bódultan visszaesik akkor kapja el. Érzékszervei rendkívül fejlettek, oldalvonala kitunoen érzékeli a vízben a rezgéseket, szeme nagy szemgyuruje citromsárga.
 

Szaporodás:
Március-április hónapba ívik, az ívást heves balintánc elozi meg. Ikráit a part menti növényzetre rakja.
 

Táplálkozás: Az ikrából kikelt ivadék az elso napokban planktonikus szervezeteket fogyaszt, késobb áttér az alsórendo rákokra (Diatoma, Gammarus pulex, Daphnia). Ezután foleg vízre pottyanó rovarok és kisebb halivadékok szerepelnek étlapján, csak késobb tér át a ragadozó életmódra. A kifejlett példányok ragadozó mivoltjuk ellenére szívesen fogyasztják a vízi rovarokat is, foleg tiszavirágzáskor figyelhetünk meg nagy balincsapatokat, amint a víz felett repülo kérészt kapkodják.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.