Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Amúr

2009.06.30


Elterjedés, élohely:
Amur (Ctenopharyngodon idella)
Az amur oshazája Kína, de elofordul Oroszország keleti részén fekvo melegebb vízu folyóiban, tavaiban. Az 1970-es évek elején Magyarországon a szakemberek kezdtek gondolkodni, hogy kellene egy olyan halfaj aminek fo táplálékát képzi a vizeinkben olyannyira elszaporodott vízinövényzet, az elso példányok 1973-ban érkeztek meg hazánkba. Kedveli a lassú folyású csendesebb szakaszokat, és a mély vizet. Magyarország folyóiban és nagyobb állóvizeiben egyaránt elofordul (Tisza, Duna, Ráckevei-Duna /innen került ki az országos csúcs 40,05 kg/, Alcsi-Holt Tisza, Fadd-Dombori holtág, Atkai-holtág, Tisza-tó, Hortobágy-Berettyó csatorna, Kiskunsági csatorna, valamint sok intenzív víz. Kedveli a hínáros növénnyel erosen benott vízterületeket.
 

Testfelépítés:
Az amur hengeres testu, felülrol kissé lapított alakú hal, jellegzetesen torpedóalakú. Kültakarója kissé síkos, nem nyálkás, testét nagy méretu ezüstös színu pikkelyek fedik (a Bajkál-tó környékén élo amurok színe feketés árnyalatú ezért ott fekete amurnak nevezik). Feje nagy vaskos, szája csúcsba nyíló, szájszéle eros, izmos. Szeme nagy a fej elülso részén helyezkedik el. Úszói palaszürke árnyalatúak, hátúszójának elso sugara kemény, a többi lágy úszósugár. Farokúszója eroteljes, középen hasított.
 

Szaporodás, egyedfejlodés:
Az ívás május, június hónapban történik, 20 celsius fokos feletti vízhomérséklett mellett, ívás után az ikra lebeg, és felúszik a felsobb, melegebb vízrétegbe. Gyakran eloforful, hogy összeívik a ponytfélék családjába tartozó más halfajokkal, így elofordul, hogy amurhoz hasonló hibridek jönnek létre. A kikelo ivadék az elso idoszakban planktonikus élolényeket fogyaszt csak késobb tér át a növények fogyasztására.Növekedése megfelelo minoségu és mennyiségu táplálék mellet igen gyorsnak mondható, irodalmi adatok szerint 120cm testhosszúságot és akár 50 kg-os testsúlyt is elérhet.
 

Táplálkozás:
Az amur elsosorban növényi táplálékot fogyaszt, 1973-ban ebbol az okból kifolyólag telepítették magyarország tavaiba, folyóiba. Étlapján megtalálható, friss növényi hajtások, eloszeretettel fogyasztja a zöldalgát, a nád hajtásait. helytelenül telepítve károkat is okozhat, mivel elszaporodott állomány képes kiírtani egy vízterület teljes vízinövény faunáját (Solti büdös tó).

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.